Project Description

Voor een schonere leefomgeving

Bermen schoon maken in onze directe leefomgeving

Regelmatig ga ik hardlopen in het buitengebied. Wat mij elke keer weer opvalt is de hoeveelheid afval in de berm. Omdat een betere wereld bij mijzelf begint is vGvG vanaf vandaag begonnen met het initiatief   ‘een schonere berm begint bij jezelf’!

Een tijdje geleden was ik weer aan het wandelen en moest ik na 800 meter lopen de wandeling staken omdat ik al 5 zakken vol met afval verzameld had. Ik kon de zakken niet meer dragen en moest noodgedwongen doorrijden naar de milieu straat.

Om deze reden heb ik besloten om dit vaker te gaan doen. De belangrijkste reden is dat de dieren in onze leefomgeving vaak het plastic en het afval meenemen om een nest te bouwen en dit in sommige gevallen zelfs opeten. De dieren sterven hier uiteindelijk aan. Daarnaast is het vervuiling van onze eigen leefomgeving en zegt het iets over de manier waarop wij met onze eigen leefomgeving om gaan.

Ik hoop via deze pagina bewustzijn te creëren en om mensen te inspireren ook af en toe een beetje vuil op straat op te ruimen, zelf geen afval meer in de berm te gooien en in de toekomst deel te nemen aan dit soort initiatieven.

Om u op de hoogte te houden van de werkzaamheden, initiatieven en de toekomstige ontwikkelingen rondom afval en de mogelijkheden die het met zich meedraagt zal vGvG deze pagina regelmatig bijwerken en updaten. Afval heeft namelijk veel potentie en kan makkelijk een tweede leven krijgen.

Vrijdag 1 maart 2019  |  Kanaaldijk Noord gemeente Asten

Tijdens een opruimactie heeft vGvG een berm van 800 meter opgeruimd. Dit resulteerde in:

– 1 zak blikjes en flessen

– 2 zakken hard plastic

– 1 zak papier

– 1 zak zacht plastic

– 1 visnet en een klapstoel

We vinden de meest gekken dingen in de berm. Toch heeft dit afval potentie om bij te dragen aan maatschappelijke doeleinde. Om deze reden zal vGvG zich verder verdiepen in de mogelijkheden die afval op lokaal niveau te bieden hebben.

De volgende keer

Gemeente Asten heeft ons voorzien van gratis vuilniszakken die je kan afhalen bij het gemeentelijke loket.  Na 800 meter ruimen en 1,5 uur verder waren beide bermen schoon maar hadden we 5 vuilniszakken vol met afval. We zijn noodgedwongen moeten stoppen vanwege het gebrek aan faciliteiten en een onverwachte hoeveelheid aan afval.

vGvG heeft contact opgenomen met gemeente Asten voor eventuele faciliteiten en medewerking. Zij staan erg open voor dit soort initiatieven en zij hebben mij direct doorverwezen naar SAS (Stichting Samen Asten Schoon). Zij zijn een actieve stichting en maken zich sterk voor een schonere leefomgeving. vGvG is dus niet de enige die stil wil staan en actie onderneemt voor een schonere planeet.

Afbeeldingen: Hieronder ziet u de bermen na het ruimen van het afval.